A lovarda épület legyen cége reklámja

Konkurensek? Ki kell emelkednie a versenyből? A fedett lovarda időjárás független, ezért több lovaglást hoz, több bevételt generál. A tetővel lefedett lovarda praktikus, de legyen szép is, legyen cége reklámja!

Fix ár garancia

Fából olcsóbb és tartósabb mint fémből.

Tartós és Innovatív

Nem korrodálódik. 30 méter fesztáv is lehet.

Villámgyors

Előregyártott elemek időjárás garanciával

Egyedi, csak Önnek

A kívánt méretre készítjük, egyedi tervezés

Lónak és lovasnak is megfelelünk!

A lovarda a lovainak élettere. Ha a lova jól érzi magát, az pozitívan hat a viselkedésére is, így ló és lovas együtt örül.

Lovardája lószeretők kedvenc helyévé válhat. Fedett lovardájában sem a tűző nap, sem a szakadó eső nem lesz többé akadály. A fedett lovarda télen-nyáron kihasználható, megfelel a lónak és lovasának egyaránt.

A fedett lovarda lefontosabb eleme a fedél, azaz a tető. Azontúl, hogy a fából készült tető olcsóbb, mint a fém; a fatető tartósabb is. Hiszen az nem rozsdásodik még hosszú idő elteltével sem. A fa ezen túlmenően harmonizál a vidéki tájjal. Egy szerethető anyag. Lovardáját, annak tetejét a kívánt méretre készítjük. A 20×40-es, 30×60-as, 30×70-es méretek is kivitelezhetőek.

Segitünk a tervezésben is; a gyártás pedig az egyedi méreteknek megfelelő előre gyártott tetőelemek alkalmazásával villámgyors és kiszállítható árú lesz.

 

A lóistállókkal szemben támasztott általános követelmények:

 • védjen az időjárás viszontagságai ellen, kényelmes, minél természetszerűbb elhelyezést nyújtson (a ló ne legyen
  megkötve),
 • száraz (elegendő száraz alom), világos, huzatmentes legyen,
 • elegendő légcserét biztosítson, legyen tágas,
 • üzemeltetése kevés élőmunka felhasználással járjon,
 • létesítése, fenntartása viszonylag olcsó legyen

TARTÁSTECHNOLÓGIA ÉS ÁLLATJÓLÉT

Környezetnek nevezzük az élő szervezet fennmaradását, fejlődését szolgáló tényezők összességét, amelyekkel a szervezet egységet alkot és szoros
kölcsönhatásban van. A környezet az a közeg, amelyben adottak az életfeltételek, de ugyanakkor maga az élőlény is alakítja környezetét. Minden olyan
tényező az állat környezetének tekinthető, ami testének határain kívül esik.
A vadon élő vagy a szabadban tartott állatok környezetét a természeti hatások alakítják ki. Az állat arra kényszerül, hogy folyamatosan alkalmazkodjon az
állandóan változó körülményekhez. De ez nem probléma, hiszen edző hatásával
biztosítja a jó ellenálló képességet. A ló természetes környezetét a levegő, a
talaj, a víz jelenti.
Ma már sajnos a lovak többsége az ember által mesterségesen kialakított
környezetben él, napjainak nagyobb részét az istállóban, bokszban tölti, ami
több szempontból sem felel meg a ló élettani, etológiai igényének. A mesterséges környezetet az állattartó telep, az istállók, karámok, az alkalmazott technológia alkotja.

A szeglemezes szerkezet a mezőgazdaságban

 

A szeglemezes tetőszerkezeteket a világon közel hatvan éve kezdték alkalmazni. Ma már széles körben elterjedt a mezőgazdaság területein.  Az angolszász piacokon szinte kizárólagosan ezt használják, de Nyugat-Európában is nagyobb a felhasználása , mint a kézimunka alapú ács-piacnak.

Tűpontos tervezés

 

A szeglemezes tetőszerkezetek tervezésekor minden esetben statikai terv készül, a statikus részéről nagyon komoly, törvényben meghatározott felelősségvállalás mellett. Ezzel garantáljuk a szerkezet stabilitását. Ez az egyik legnagyobb előnyünk a hagyományos tetőszerkezetekhez képest – azoknál ugyanis szinte sohasem készül statikai terv.

Akár 30%-kal kevesebb anyagfelhasználás

 

A szeglemezes tetőszerkezeteknek pontos, Eurocode alapján történő statikai számítás lehetővé teszi, hogy a szerkezet minden elemében megfeleljen a hatályos szabványoknak, azonban „feleslegesen” plusz anyag ne kerüljön a szerkezetbe, így biztosítva annak gazdaságosságát.

Tető gyosan

 

A szeglemezes tető,  üzemi körülmények között gyártott, azonnal felhasználásra kész, amit a helyszínen, az építés során külön csavarozni már nem kell, ezért sokkal gyorsabban elkészül, mint egy hagyományos tetőszerkezet. A szeglmezes rendszer jóval kisebb keresztmetszetekkel dolgozik, ezzel a hagyományos faszerkezetekhez képest felére csökkenti az anyagmennyiséget.

nagy fesztáv

 

Szeglemezes tetőszerkezettel a hagyományos ácsszerkezetnél nagyobb, alátámasztás nélküli szabad akár 40 m-es fesztáv is gazdaságosan megvalósítható. Nem szükséges szilárd födémet építeni, nem szükségesek a közbenső teherhordó falak. Ez az építészeknek a technológiai igényeknek megfelelő belső téralakítást tesz lehetővé.

 

időtálló, tartós faanyag

 

A felhasznált fenyő nedvességtartalma garantáltan 20 százalék alatt van, tehát nem vetemedik az I. osztályú faanyag C24 szilárdsági osztályba tartozik, ami a legjobb mutató.

Állattartó telepek létesítése

Állattartáson olyan tevékenységet értünk, amely állati eredetű termék előállítására, sportcélok elérésére, kedvtelésre és egyéb hasznosítás megvalósítására
történik. Magában foglalja a tenyésztést, a szaporítást és a végtermék előállítást is. Az állattartó épület olyan létesítmény, amely közvetlenül az állatok elhelyezésére és védelmére szolgál. Az állattartó telepen az állattartó épületeken kívül az állattartás egyéb létesítményei is megtalálhatók pl. karámok, fedeles lovarda,
lovas pálya, jártatógép, legelő. Az állattartó telepeket nagyságuk alapján két csoportba sorolhatjuk. Nagylétszámú a telep akkor, ha az elhelyezhető állatok
száma legalább 30 ló. Kislétszámú az a telep, amelyen a fentieknél kevesebb állat helyezhető el. Az ilyen telep akár egyetlen állattartó épületből is állhat.

A lovas létesítmény helyének kijelölése

A létesítmény helyének kijelölésekor több szempontot is figyelembe kell venni (építésjogi előírásokat, talajtani, domborzati viszonyokat stb.).
Építésjogi szempontok. A tervezés előtt feltétlenül tájékozódni kell a helyi önkormányzatnál. Az önkormányzat három csoportba sorolja a területét (beépítési övezet, belterület, külterület), s annak megfelelően dönt az engedélyezésről. A lovas létesítmény sportlétesítménynek minősül, így ha a környezetbe illik, akár belterületen is megvalósítható, de figyelembe kell venni, hogy a „szagterhelés”, a por, a legyek, a zaj a szomszédokat zavarhatja. Iparterületre, ha lehet, ne építkezzünk. Az építési tervben ki kell térni a tűzbiztonságra, a védőtávolságokra, az állatvédelmi szempontokra, külalakra stb. Talajtani szempontok. Mivel az épület tömegét a talaj viseli, meg kell vizsgálni a talaj szerkezetét, minőségét. Köves, kavicsos ne legyen, mert az a lóra veszélyes. Foglalkozni kell a talaj felmelegedésével, hőforgalmával is, ami
a talaj színétől és víztartalmától függ. Figyelemmel kell lenni a talaj nedvességére, vízkötő képességére, a talajvíz magasságára is. Nedves talajokra vagy
ahol a talajvíz szintje magas ne építsünk. Fontos, hogy a talajvíz a padozat alatt l50 cm-nél mélyebben legyen kora tavasszal, a hóolvadás után. Ha magas a talajvíz, az épületek fala könnyen átnedvesedik, de a nedves talajok elősegítik a 170 paraziták fejlődését is, és lehetővé teszik a fertőzőképes formák hosszú életben
maradását. A talajban előfordulhatnak orsóféreg-peték és -lárvák, a gyomor- és bélférgességet okozó fonálférgek lárvái, tüdőféreg-lárvák és mételypeték. E paraziták többsége azonban rosszul tűri a napfényt és a szárazságot. Kórokozó mikroorganizmusok kis számban vannak a talajban, mert a talaj mikrobái antibiotikus hatásuk révén elpusztítják azokat. Néhány kórokozó spórája azonban hosszú évekig fertőzőképes maradhat. Ilyen lehet pl. a lépfene spórája, ami manapság már ritkán betegít, a rosszindulatú vizenyő spórái, amelyek rendkívül ellenállóak. A tetanuszbaktériumok az emlősállat ürülékével jutnak a talajra, ahol spórát képeznek, így különösen sok spóra található a trágyázott talajokban. Nem szabad állattartó telepet létesíteni olyan talajon, ahol korábban dögtér vagy szeméttelep volt. Domborzati viszonyok. A telepet ne telepítsük mély fekvésű helyre, völgy fenekére, mert itt gyakori a köd, a fagy, s az ilyen környezet hajlamosít a légzőszervi megbetegedésekre. Az épületeket a telep legmagasabb pontjain célszerű elhelyezni, mert ez megkönnyíti a csapadék és a hólé elvezetését. Nem ajánlatos 15%-osnál meredekebb lejtőkre építeni, mert ez megdrágítja az építkezést. Kerüljük az északi, észak-keleti lejtőket is, mert itt nem élvezhető a napfény előnyös hatása. Legcélszerűbb az épületeket egy síkon elhelyezni (kevesebb a földmunka). Ha a telep nem eléggé szélvédett, telepítsünk köré erdősávot, ami a porszennyezettséget is csökkenti. Levegőszennyező ipari üzemek szélárnyékába sem szabad állattartó telepet létesíteni.

Az épületek telepen belüli elrendezése

Az épületek tájolását többnyire úgy alakítják ki, hogy rövidebb oldaluk essék az uralkodó szélirányba, azaz észak-déli irányba, mert így kisebb télen a falakon át történő hőveszteség. Nyáron viszont számolni kell az istállók nagyfokú felmelegedésével. Félig nyitott istállókban lényeges, hogy az állatok a széltől védve legyenek. Ezért az istállók hosszú, zárt oldalát fordítják az uralkodó szélirányba. Ha az istálló kifelé billenő ablakokkal készül, ezek a szélárnyékos oldalon legyenek, egysoros istálló esetén a déli oldalon. A kétsoros istállókat észak-déli irányra ajánlják tájolni, mert így az egyik oldal délelőtt, a másik délután kap napot. Az épületek közötti távolság a magasságuk kétszerese legyen.

A teleplétesítés egyéb feltételei

Az épületek harmonikusan illeszkedjenek környezetükbe és környezetük, a parkosítás is esztétikus, tájba illő legyen. Meg kell tervezni a vízellátást is.
Kérjük ki geológus véleményét. Tájékozódjunk a kutak vízhozamáról és vizsgáltassuk meg a vízminőséget. Lovanként 60–80 l vízre van szükség (ezenkívül
számolni kell az emberi szükségletekkel, az öntözővíz igénnyel). A szennyvíz elvezetését is előre meg kell terveztetni. Biztosítani kell a villamosítási lehetőséget, a hálózati áramellátás zavara esetére saját áramforrásról is gondoskodjunk! A telepen nem haladhat át út vagy vasút, de megfelelő bekötőútra szükség van. Fontos a lovarda jó megközelíthetősége, akár tömegközlekedéssel is. A különféle létesítményektől a fertőzési veszély, bűzhatás stb. kiküszöböléséért az előírt védőtávolságot be kell tartani. Olyan telepet kell kialakítani, ami lehetővé teszi az állatok fertőzésmentes, egészséges környezetben való tartását. Az állatok tartása az emberek és az állatok egészségét sem veszélyeztetheti, a környezetet pedig nem károsíthatja. Gondolni kell a lovasok, vendégek kényelmét biztosító létesítményekre is, melyek a tisztálkodást, átöltözést stb. szolgálják. Lovas létesítmény létesítését, bővítését, átalakítását, használatba vételét az építésügyi hatóság a területileg illetékes MgSzH Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatósága – mint közreműködő szakhatóság – véleménye alapján engedélyezi, a benyújtott tervek alapján.

Épületek – létesítmények – elhelyezés

Nagylétszámú állattartó telepen az állatok tartására szolgáló épületeken kívül még egyéb építményeket is meg kell valósítani a járványügyi szempontok miatt. A telepet kerítéssel kell körülvenni, a személy- és a járműforgalom részére pedig külön bejáratot kialakítani. Az illetékes állat-egészségügyi szakigazgatási szerv (MgSzH) indokolt esetben egyes építmények megvalósítása alól felmentést adhat. Néhány egyéb építményt környezetvédelmi szempontok miatt kell megvalósítani, pl. a szennyvízkezelés és elhelyezés létesítményeit, a trágyakezelés létesítményeit, a szilárd vagy folyékony anyagok tárolására szolgáló egyéb földalatti és föld feletti létesítményeket. Kislétszámú telep esetében enyhébbek a követelmények. Többféle kialakítású lóistálló ismert, a legfontosabb követelmény velük szemben az, hogy az elhelyezés feleljen meg a ló igényeinek. A szabadon tartott és az istállózott ló napi tevékenysége összehasonlítható a 101. ábra alapján. A ló a többi gazdasági állatfajhoz viszonyítva kevésbé épületigényes, jól bírja a hideget is, ha ahhoz fokozatosan hozzászokott, és ha a hideg nem párosul nedvességgel, magas páratartalom

futóistálló

 

Nagyobb lócsoport együttes elhelyezésére szolgál, de a lóállományba idegen egyedet betenni nem ajánlatos a rangsorharc miatt. Az egyedi takarmányadagoláshoz a lovakat le kell kötni. Elegendő pihenőhely is kell. Mivel rendszerint mélyalmos kialakítású, higiéniai okokból ajánlott 2–3 havonta kitrágyázni. Görgőfákkal ellátott, széles ajtó biztosítja a kijutást a karámba vagy a legelőre.

csoportos kifutós istálló

 

Csoportos kifutós tartásban 4–8 lovat tartanak együtt, a rangsorküzdelmek okozta sérülési veszély kisebb, de új ló bekerülésekor fokozottan kell figyelni. A ló a mozgásigényét szabadon kielégítheti, ezért a rendszertelenül
mozgatott lovak számára is ajánlott. A tartózkodási helyét a ló szabadon választja meg, ezáltal biztosított számára a levegő, a fény, a szociális kapcsolatok kialakítása. Az etetőtér kialakításakor törekedni kell a takarmányirigységből fakadó sérülések elkerülésére. Az itatókat az etetőtértől távolabb célszerűfelszerelni, mert így a lovak többet mozognak, és a rangsorban előrébb állóknem tudják egyidejűleg mindkét helyet elfoglalni. A sérült vagy agresszív lovatkönnyű elkülöníteni.

állásos istállók

 

A természetszerűtlen, állásos istállók ma már ritkán fordulnak elő, leginkább igáslovak tartása esetén. Megkötésük karikán átvezetett kötéllel történjék a végén fagolyóval, a balesetek elkerülése miatt. Ma, amikor a ló napjának túlnyomó részét (naponta 20–22 órát) az istállójában tölti, a kötött tartás sem állatvédelmi, sem baleset-megelőzési megfontolásból nem kívánatos.

egyedi bokszos istálló

 

Az egyedi bokszos istállózás (hagyományos vagy angolbokszos) egyedi takarmányozást tesz lehetővé, a ló könnyen ellenőrizhető és megközelíthető, de mozgáslehetősége és a többiekkel való kapcsolata korlátozott.  A bokszos istállók elrendezése is többféle lehet (keresztbokszos, egy vagy kétsoros, belső istállófolyosóval, vagy egysoros boksz külső ellátó járdával). Praktikus, a lovak számára kényelmes elhelyezést, jó közérzetet biztosító lehetőség az ún. angolbokszos istálló létesítése. 

Mit tehetünk, ha hideg az istálló?

A megoldás a technológiától is függ. Szélsőséges hideg esetén az istálló téliesítése is segíthet. Csökkentsük a huzatot, a túlzott légmozgást. Szellőztetni
persze ilyenkor is szükséges. Biztosítsunk száraz, meleg, tiszta pihenőhelyet, fekvőhelyet, bőségesebben takarmányozzunk (tartósan -10 oC alatti hőmérséklet esetén). Ha az istálló nyitott, pl. szalmabálák berakásával védekezhetünk. Figyeljünk arra, hogy az itatók, vízvezetékek ne fagyjanak el, vagy elzárásuk után vödörből itassunk.

Mit tehetünk, ha nagyon meleg az istálló?

A járdák fellocsolása, vízpermet bejuttatása a párolgás miatt hőt von el a környezetből. Oda kell azonban figyelni arra, hogy a páratartalom ne emelkedjen fel
túlzottan, mert ez nehezíti az állatok párologtatással történő hőleadását, márpedig a ló jól izzad. A felesleges párát fokozott szellőztetéssel tudjuk eltávolítani, amit ventilátorokkal, ajtók, ablakok kitárásával érhetünk el. Gondoskodjunk kellemes, üdítő hatású ivóvízről (és mellette ásványianyag-pótlásról).

Hogyan csökkenthetjük a relatív páratartalmat?

Fokozott szellőztetéssel a keletkezett pára eltávolítható. Minél kevesebb folyadék elpárolgására adjunk lehetőséget, csökkentsük a mosással végzett tisztogatást.

Hogyan növelhető a páratartalom?

A páratartalmat a közlekedő utak locsolásával vagy vízpermet befúvatásával fokozhatjuk.

Mi a teendő, ha kicsi a légáramlás?

Ilyen esetben nyáron fokozottan szellőztetni kell.

Mi a teendő magas légmozgás esetén?

Először ki kell deríteni az okát, meg kell állapítani, hogy hol „húz” be a levegő. A kereszthuzatot fenntartó ajtók vagy ablakok közül az egyiket be kell
csukni.

Hogyan csökkenthető a káros gázszennyezettség

A legfontosabb a zsúfoltság megszüntetése, a megfelelő hőmérséklet biztosítása és a szellőztetés. Ügyelni kell a vizelet elvezetésére. A pihenőtéren a
padozat mindig tiszta és száraz legyen. Folyamatosan gondoskodjunk friss, száraz alomról. Az itatókat úgy helyezzük el, hogy azokból minél kevesebb víz
kerüljön az alomra, illetve a padozatra, karbantartásukról gondoskodni kell, ne csepegjenek.

Hogyan csökkenthető a magas portartalom?

Fel kell deríteni a porképződési forrásokat, meg kell szüntetni azokat. A szellőztetés is csökkenti a port. A granulált tápok etetése, valamint a takarmány nedvesítése is hatásos. A rendszeres pókhálózás, a berendezések tisztogatása, a pormentes alom használata, a levegő nedvesítése is jó megoldás lehet. Az istállómunkák helyes szervezése is nagyon fontos, mert a lovakat érő porterhelés jelentősen csökkenthető. Almozás alatt ne tartózkodjanak a lovak az istállóban

Hogyan csökkenthető a levegő élőcsíra szennyezettsége?

Az istállók szakszerű üzemeltetésével, a levegőt szennyező és fertőző források kiiktatásával, a porforrások megszüntetésével, a beteg állatok elkülönítésével, valamint a levegő fertőtlenítésével. Erre az UV sugarakat kibocsátó germicidlámpa alkalmas, de csak azokat a mikroorganizmusokat pusztítja el, amelyeket közvetlenül eltalál.

Hogyan biztosíthatunk elegendő fényt?

Mindig tartsuk tisztán az istálló ablakait, mert a befagyott és piszkos ablakok a napfény 50–60%-át is képesek visszatartani. Ügyeljünk a kialakításukra is,
valamint rendszeresen portalanítsuk a mesterséges fényforrásokat. A hálózati áramkimaradások esetére álljon rendelkezésre telepi aggregátor.

Hogyan csökkenthető a zajártalom?

Kerüljük az istállón belüli hirtelen zajkeltést, ne kiabáljunk, és ha lehet, ne csapjunk felesleges zajt. Jó minőségű, csendes ventilátorokat használjunk, vagy
szigeteljük azokat. A takarmánykiosztást megelőző zajok kedvező élettani hatásúak is lehetnek, hiszen egyes feltételes reflexek a zajokra is épülhetnek.
Természetesen a zajnak ilyenkor azonos időpontban és rendszeresen kell fellépnie.

Az elhelyezés egyéb szempontjai

Az istállófolyosó kialakításánál az egysoros, bokszos istállóban minimum 2,5 m-t, míg a kétsoros elhelyezésnél minimum 3 m-t hagyjunk a lovak biztonságos vezetése érdekében. (Kisméretű és pónilovaknál elegendő 2 m). A lónak ahhoz, hogy körbeforduljon kb. a testhosszával azonos helyre van szüksége.
1,60–1,70 marmagasságnál kb. 2,4–2,5 m (vezetőszáron további 50 cm) hely szükséges (fordulási sugara min. 1,50 m). Ezért, valamint a szervizigényeket is
figyelembe véve a legkisebb elfogadható folyosóméret 3 m. (Ennél szűkebb helyen már csak nagyon lassan, óvatosan – „topogva” – szabadna fordulni, főleg
egy hirtelen körbefordulás sérülés- és balesetveszélyes.

Ingyenes ajánlatkérés

A FarmTető hagyományos fából készült fa tetőszerkezeteket és keretállást gyárt időjárásfüggetlenül, teljesen robotizált eszközparkkal, szakértő mérnökök közreműködésével!

Miért Válasszon minket?

 • Akár 30%-kal kevesebb fából 2x olyan szilárdságú szerkezet
 • Kevesebb, feleslegmentes faanyag felhasználás, azaz olcsóbb szerkezet
 • Teljesen automatizált, időjárásfüggetlen üzem, számítógépes, statikai tervezés
 • Csúszásmentes tervezés és gyártás felesleges költségek nélkül
 • Teljes körű szolgáltatás: tervezés, gyártás, szállítás egy kézben

Kérje ingyenes, kötelezettségektől mentes árajánlatunkat most!

FarmTető - szolgáltatási kör és terület

 • #istálló tető Dombóvár
 • #fa tető szerkezet Veszprém
 • #sertéstelep tető Bakonybél
 • #rapid tető Ajka
 • #tetőszerkezet készítés Székesfehérvár
 • #szeglemezes tető Tapolca